News

Τα Ι.ΙΕΚ στην πρώτη προτίμηση για σπουδές και εξασφάλιση εργασίας!!

KWK12-OK

Πάνω από 63.000 νέοι φοιτούν στα ΙΕΚ της χώρας, με τη ζήτηση να αυξάνεται και με πιο δημοφιλείς ειδικότητες τη μαγειρική, τον τουρισμό και την αισθητική. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι φέτος τα Δημόσια ΙΕΚ δέχθηκαν περισσότερες από 26.000 αιτήσεις από υποψήφιους σπουδαστές, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι άνθρωποι, απόφοιτοι, οι οποίοι είτε δεν πετυχαίνουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ (πάνω από 50.000 ετησίως) είτε πετυχαίνουν σε σχολή που δεν είναι συμβατή με τα ενδιαφέροντά τους, αναζητούν διεξόδους για εκπαίδευση, αναζητούν, δηλαδή, έναν άλλο δρόμο για σπουδές.

Παράλληλα, χιλιάδες είναι αυτοί που αναζητούν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ν’ αποκτήσουν τεχνικές και επαγγελματικές εξειδικεύσεις είτε για να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και να πετύχουν την επαγγελματική τους ένταξη είτε για να βελτιώσουν τη θέση τους στην παραγωγική διαδικασία, στην οποία ήδη συμμετέχουν.

IEK-DELTA

Όπως μας λέει η Βάσω Νάση, σύμβουλος εκπαίδευσης στο ΙΕΚ – ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ στα Χανιά, «αρκετοί από τους περυσινούς αλλά και τους φετινούς σπουδαστές μας, έχουν επιλέξει το ΙΕΚ – ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους στα τμήματα της μαγειρικής, του τουρισμού, της αισθητικής. Έχουν μεν επιτύχει σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά προτιμούν να σπουδάσουν σε κάποια από τις ειδικότητές μας, γιατί δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς».

Και συνεχίζει η κα Νάση: «Τα Χανιά είναι μια πόλη που η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό και οι σπουδαστές μας έχουν ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε αρκετούς σπουδαστές που έχουν μεταναστεύσει από διάφορες πόλης της Ελλάδας, αλλά και από άλλες χώρες, ερχόμενοι στον τόπο μας για ένα καλύτερο αύριο κι έχουν αποφασίσει παράλληλα να σπουδάσουν στο ΙΕΚ μας, για να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να αποκτήσουν το κρατικό πιστοποιημένο πτυχίο του Υπουργείου Παιδείας».

team1

Αντριάνα Σπαντιδάκη, γραμματειακή υποστήριξη, Κυριάκος Κώτσογλου, συντονιστής Ενεργειών Εκπαίδευσης & Κατάρτισης ΙΕΚ – ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ

team2

Παναγιώτης Ξυπολιάς, πρόεδρος και ένας από τους τέσσερις ιδρυτές του ομίλου ΔΕΛΤΑ, Κατερίνα Δινοπούλου, διευθύντρια ΙΕΚ – ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ, Δέσποινα Μπουντουράκη, σύμβουλος Εκπαίδευσης

nash

Βάσω Νάση, σύμβουλος Εκπαίδευσης

Ο Νίκος Στεφανίδης εγκατέλειψε τις σπουδές του στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας και σπουδάζει ξενοδοχειακά στο ΙΕΚ – ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ. Μας λέει: «Για το ΤΕΙ έχασα γρήγορα το ενδιαφέρον μου, διότι δεν ήθελα να σπουδάσω αυτό το αντικείμενο. Είχα εισαχθεί σε αυτό από μία σειρά τμημάτων που είχα δηλώσει. Σε αντίθεση με το ΙΕΚ, που ο σπουδαστής επιλέγει τι θα σπουδάσει. Επίσης, όπως μου είπαν οι παλιότεροι συμφοιτητές στο ΤΕΙ, στα δύο πρώτα έτη γίνονται μόνο γενικά μαθήματα και δεν έχει ξεκινήσει η εξειδίκευση, ενώ τα ΙΕΚ δίνουν έμφαση σε αυτό από την αρχή. Δεν ήθελα να φύγω μακριά από τον τόπο μου. Έψαχνα να βρω κάτι στην πόλη μου. Δεν ήξερα πολλά όταν αποφάσισα, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος από το πρόγραμμα σπουδών, τους καθηγητές, την οργάνωση του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ».

Η Κατερίνα Δινοπούλου, διευθύντρια του ΙΕΚ – ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ επισημαίνει ότι «το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε για το έτος 2017 – 2018 αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συνολικά δηλαδή 70.726 άτομα, ενώ πέρυσι οι εισακτέοι ήταν συνολικά 69.985. Η αύξηση παρατηρείται σε τμήματα πολύ χαμηλής έως και ανύπαρκτης ζήτησης όπως το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στο ΤΕΙ Πειραιά όπου οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 100, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Γρεβενών, στο οποίο δόθηκαν επιπλέον 70 θέσεις! Σκοπός είναι ποιος; Να διατηρηθούν εν ζωή τα ΤΕΙ και να μην έχουμε αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που προσβλέπουν στο «συνάλλαγμα» των φοιτητών. Το 2016 περίπου 63.500 σπουδαστές ήταν εγγεγραμμένοι στα ΙΕΚ – οι 32.500 σε δημόσια ΙΕΚ και οι 31.000 σε ιδιωτικά. Υπάρχει αύξηση σπουδαστών, με πιο δημοφιλή ειδικότητα του τεχνικού μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρα. Την επέλεξαν κατά το προηγούμενο έτος, περίπου 8.000 σπουδαστές, δηλαδή ο ένας στους οκτώ από το σύνολο των σπουδαστών. Το 50% των σπουδαστών είναι έως 20 ετών, που δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ ή εισήχθησαν «εκτός» έδρας. Ωστόσο, ένα ποσοστό, κατά περίπτωση έως 10%, έχει περάσει (αποφοιτήσει ή εγκαταλείψει) ΑΕΙ ή ΤΕΙ».

IEK-DELTA1

Η Σμαράγδη Μαραγκάκη, απόφοιτη του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απόφοιτη του τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ και σήμερα εργαζόμενη ήδη σε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο στα Χανιά, δηλώνει: «Σπούδασα στο πανεπιστήμιο Αρχαιολογία, μόνο για να … σπουδάσω. Το λέω με πίκρα, όχι γιατί δεν έμεινα ικανοποιημένη από το επίπεδο των σπουδών μου, αλλά διότι δεν μπορώ να βρω δουλειά στο αντικείμενο αυτό. Την εμπειρία στο Αρχαιολογικό δεν την αλλάζω. Όμως, πλέον, με την ανεργία στα ύψη, θα πρότεινα στους 18χρονους να έχουν μεταξύ των επιλογών τους την επαγγελματική εκπαίδευση. Ένα πτυχίο ΙΕΚ έχει πολύ περισσότερες προοπτικές απ’ ό,τι φαντάζεται κάποιος. Ήδη από τον πρώτο χρόνο φοίτησης στο ΙΕΚ είχα άμεση αποδοχή από ξενοδοχεία των Χανίων και μπορούσα να εργαστώ στο αντικείμενο που διάλεξα να σπουδάσω. Σήμερα εργάζομαι και κάνω αυτό που μου αρέσει και έχω και δικαίωμα επιλογής», συμπληρώνει γελώντας.

IEK-DELTA33

Η Stan Carmen από τη Ρουμανία, σπουδάστρια στο τμήμα Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, η οποία έχει σπουδάσει ξεναγός στη χώρα της, με πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, μας λέει: «Πουθενά δεν είναι ιδανικά, ιδίως σε μία χώρα που περνά βαθιά κρίση. Λόγω δυσκολίας εύρεσης εργασίας στη χώρα μου ήρθα στα Χανιά, θέλω να εργαστώ στον Τουρισμό. Αποφάσισα να σπουδάσω στο ΙΕΚ – ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ για να ενισχύσω τις γνώσεις μου. Πλέον, στην Ελλάδα οι δουλειές που προσφέρουν ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτές που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Για μένα αυτό είναι κάτι που αγαπώ».

Διαβάστε ακόμη: Σπουδαστές Μαγειρικής στα Χανιά εντυπωσίασαν με τις λιχουδιές τους! (εικόνες)

KEK2